Nagele [revisited]

Theo Baart
Projecten | Boeken

Nagele [revisited] 
Een modernistisch dorp in de polder
2006 | Het dorp Nagele in de Noordoostpolder is een markant voorbeeld van het naoorlogse bouwen: een nieuw dorp op nieuw land. Het dorp was bestemd voor landarbeiders en werd in een groot gebaar ontworpen en gebouwd door architecten als Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld en Mien Ruys.

Maar hoe modern de opzet van het dorp ook was, het heeft zich niet kunnen onttrekken aan ontwikkelingen op het platteland die de ontwerpers niet hadden voorzien: de toegenomen mobiliteit, de schaalvergroting, de mechanisatie in de landbouw en de komst van mensen uit het buitenland. Toch lijkt het ontwerp van toen - niet minder rigide dan de Bijlmermeer, zie Territorium - zich staande te houden.

Cary Markerink en ik volgen de veranderingen in Nagele sinds 1984. In 1988 publiceerden wij Nagele N.O.P. In 2005 was het tijd voor een update. Met foto's uit familiealbums uit de pioniersperiode en door hun fotografie uit de de jaren 1986 tot 2006 laten wij zien hoe een naar binnen gericht agrarisch dorp veranderde in een forensengemeenschap.

Socioloog en journalist Warna Oosterbaan sprak met lokale bestuurders, bewoners en ondernemers in Nagele. Hij ontdekte dat de pioniersgeest nog steeds leeft, maar ook dat de bewoners de bakens steeds op tijd hebben verzet.
Concept, fotografie & samenstelling  Cary Markerink & Theo Baart 
Tekst  Warna Oosterbaan 
280*240 mm | 144 pages | 1.750 copies 
Uitgever Ideas on Paper ism NAi Publishers, 2006
Ontwerp 8-13 Grafisch ontwerpers [Hans van der Kooi]
Click to view
Share by: